CBS presenteert dashboard misdrijven in de buurt

Wie wil weten hoeveel en wat voor soort misdrijven in welke buurt plaatsvinden, kan daarvoor terecht bij het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het gaat overigens wel om politiecijfers, dus alleen om misdrijven waarvan aangifte is gedaan.

Opvallend is de enorme stip op Amsterdam. Maar dat komt ook omdat het om absolute aantallen gaat en niet om aantallen per duizend inwoners. Amsterdammers zijn dus niet misdadiger dan andere Nederlanders, maar in de hoofdstad vinden wel de meeste misdrijven plaats. In 2020 waren dat er ruim 70 duizend. Dat is bijna twee keer zoveel als in Den Haag. Ook is het fors meer dan in Rotterdam. Daar werden iets meer dan 50 duizend misdrijven geteld.

Moord en doodslag Ook op het gebied van moord en doodslag voert Amsterdam het klassement aan. 290 mensen kwamen in de hoofdstad door geweld om het leven. Rotterdam volgt met 256 en Den Haag komt met 140 op de derde plaats. Merkwaardig is dat er in Amsterdam maar 168 keer aangifte is gedaan van openlijk geweld. In Den Haag gebeurde dat 147 keer. En Rotterdam staat aan kop met 294 keer. Waarschijnlijk is de aangiftebereidheid bij openlijk geweld gering.

Uitgebreide mogelijkheden Het misdrijvendashboard biedt uitgebreide mogelijkheden. Er kan gekozen worden uit alle misdrijven of alleen diefstal/inbraak woning, diefstal/inbraak box/garage/schuur, diefstal uit/vanaf motorvoertuig, diefstal van motorvoertuig, diefstal van brom-, snor-, fietsen, zakkenrollerij, diefstal af/uit/van OV-voertuigen, verkeersongevallen, zedenmisdrijf, moord/doodslag, openlijk geweld, bedreiging, mishandeling, straatroof, overval, diefstal (water), brand/ontploffing, overige vermogensdelicten, veiligheid (overig), drugs/drankoverlast, vernieling, burengerucht, huisvredebreuk, diefstal/inbraak bedrijven, winkeldiefstal, diverse milieumisdrijven, drugshandel, mensensmokkel, kinderporno, wapenhandel, discriminatie en fraude. Cybercrime wordt niet apart genoemd, maar valt mogelijk onder fraude. Vervolgens kan per jaar of per maand worden gekeken en dat op landelijk niveau, per gemeente of zelfs per wijk.


1 keer bekeken0 reacties

ISX Beveiliging en Bewaking

Telefoon: 020-4538123
Per email: info@isx.nl
Whatsapp: klik hier 

Postadres:

Postbus 8195 1180 LD Amstelveen

Kantoor Amstelveen

Heemraadschapslaan 102E 1181 VC Amstelveen

Kantoor Ronde Venen

Rondweg 1 3641 SC Mijdrecht

KVK nr: 34139457

Inschrijfformulier nieuwsbrief

©2021 | ISX Beveiliging en Bewaking
✅ Persoonlijk betrokken ✅ 24/7 bereikbaar ✅ Wij helpen U graag.